DEL IV Själva skrivprocessen – som ett triathlon för mig

Nu sitter du kanske redo att börja skriva eller har ett halvfärdigt manus eller vill börja skapa manus till just din bok! Hur ser din skrivprocess ut? Är du en som skjuter upp saker, eller gör du det enligt en plan och struktur, eller går du på känsla?

Vad jag hört så gör alla författare på olika sätt för att sätta sitt manus på plats. En känd norsk deckarförfattare sa att hon laddar sig med storyn, karaktärerna och intrigen och sedan stänger hon in sig en period, sitter ner och skriver intensivt från början till slut. Andra författare gör upp en gedigen disposition utifrån synopsis och skriver sig framåt bit för bit med redaktören vid sin sida hela vägen. Andra gör färdigt hela manuset och sedan kommer redaktören in och så börjar arbetet med att förbättra manuset. Själv så har jag nog en blandning av det där. Jag förbereder mig just nu för manus till min nästa bok, både vad gäller handling och karaktärernas utveckling men också att jag själv liksom mentalt går in för det jag har framför mig. Jag springer och simmar en del och gör en gång per år en triathlontävling. För mig är det lite samma process som inför en sådana tävling. Jag går in i mig själv, visualiserar och fokuserar på varje moment, varje steg, känner känslorna och vad det är jag vill åstadkomma, ser målet men hela vägen dit. Sen ställer jag mig på startlinjen och är redo och genomför loppet. På samma sätt har jag alltid gjort mig redo för de manus jag ska producera om det så är fiction eller non-fiction.

   

När jag är redo så kommer en skrivperiod som är intensiv och koncentrerad under cirka två månader vanligtvis, mer orkar jag inte. Då skriver jag en stund varje dag på en fast tid och gärna även några hela dagar när jag kan få till det. Ibland åker jag hemifrån och tar in på något ställe där jag inte behöver tänka på varken mat eller tvätt för att få helt obruten skrivtid. Både under och efter dessa perioder så blir mitt liv lite annorlunda. Jag är inte lika social, jag lever nästan mer i mitt manus än i den verkliga världen. Och det får vara okej. Jag försöker sköta resten av livet så gott det går men jag vet ju att det är en avgränsad period och det är en fantastisk känsla också. Huvudet är sprängfullt av text, kapitel, karaktärer, flödet osv. Kommer jag av mig då så är det svårt för mig att komma igång igen. Så jag skriver nog mer utifrån intensitet och känsla än planering och struktur, fast det stämmer nog inte heller helt. För min skrivperiod föregås av rätt mycket planering.

Hur långt ska ett manus vara?

Det är en vanlig fråga. Ja om du ska skriva en bok som är cirka 300 sidor långt så är det många tecken du ska producera, en riktlinje är cirka 300 000-400 000 tecken. En del författare skriver cirka 500 000 tecken för att sedan stryka en del och koka ner. Andra skriver kortare för att sedan kunna bygga på.

Du kan ju även skriva noveller som är kortare historier. Alla möjligheter finns.

För min del så har jag nu gått igenom synopsis för uppföljaren till Innan snön faller med min redaktör, hon har gett sina smarta och viktiga synpunkter och jag håller på att få liv i alla karaktärerna både de som redan existerar och de nya som ska komma in i Anna Vargas och Miro Cilics tillvaro på Rättpsykiatrin i Säter. Det kommer bli fantastisk bra. Allt det jag lärde mig i min debutbok tar jag med mig in i nästa.

Imorse började jag skriva och jag kommer sannolikt mer och mer gå in i manuset och förhoppningsvis har jag ett första utkast färdigt i maj.

Lycka till, hoppas du blev inspirerad till att fortsätta med din författardröm! Som sagt, alla sätt är rätt och alla gör på sitt sätt. Det viktigaste är att du tror på dig själv och ditt manus.