DEL I: Drömmen om att skriva en bok

DEL I

Alla har en bok inom sig, så brukar vi ju säga. Sedan jag släppte min skönlitterära debut har jag förstått hur många som verkligen har det och när drömmen om att skriva en bok själva. Jag har själv gått från att skriva facklitteratur där jag är författare till böckerna Konsten att sova och Från depp till pepp till att nu byta genre och kasta mig in i den kanske svåraste och mest konkurrensutsatta nämligen skönlitteratur och spänningsromaner. En del kallar min bok Innan snön faller för deckare, andra psykologisk thriller och jag själv säger helst spänningsroman. Redan där stötte jag på mitt första dilemma när jag skulle beskriva vilken typ av bok det var jag ville skriva. Så där har du kanske en av dina första utmaningar.

Vilken typ av bok är det du vill skriva?

Jag har precis som du haft drömmen länge om att skriva min första bok och nu har det gått såpass bra att jag kommer fortsätta med nästa. Vad kan jag väl göra bättre då än att dela med mig av min resa och erfarenheter för att hjälpa flera att förverkliga sin dröm om att skriva en bok. Eller förverkliga en annan dröm.

”Ett mål utan en plan bli bara en dröm”

Om du har en dröm och inte gör en plan för det så kommer det sannolikt fortsätta bli en dröm, och något du inte kommer förverkliga. För att det inte ska bli en dröm bara utan även verklighet behöver du sätta upp mål och göra en plan.

Gör en plan:

  1. Bestäm dig om du verkligen vill förverkliga din dröm, är den så viktigt att du kan tänka dig att prioritera bort annat för att få den förverkligad? Är du redo?
  2. Gör en tidplan, på lång sikt, dvs när tänker du att du vill vara klar med ditt manus och när du önskar att boken trycks eller publiceras? Hur ska du få loss tid till detta?
  3. Bryt ner planen i delmål och delar, ex vilka moment ingår för att du ska komma till dina mål på sikt: göra synopsis, handling, karaktärer, miljöer, intriger.
  4. Tid: när ska du ha tid att skriva  på boken: jag har exempelvis berättat i intervjuer att jag skriver på morgnarna mellan 05-07 innan barnen vaknar och innan jag ska jobba på mitt heltidsjobb.
  5. Ekonomi: du blir inte rik på att skriva en bok och det tar tid som du måste ta från något annat. Kan du gå ner i tid, kan du sänka dina fasta kostnader, kan du på något annat vis finansiera tiden du ska ägna åt att förverkliga din dröm?

Lycka till!